BMW X3 F25: Co znamená označení u modelu 2013?

BMW X3 F25: Co znamená označení u modelu 2013?

Pokud jste opravdovým fanouškem vozidel BMW, pravděpodobně už jste slyšeli o modelu BMW X3 F25. Ale víte, co přesně znamená toto označení, zvláště u modelů z roku 2013? Připravili jsme pro vás kompletní průvodce tímto specifickým označením, který vám odhalí všechno, co potřebujete vědět. Od technických inovací až po designové prvky – pojďme se společně ponořit do světa jednoho z nejpopulárnějších SUV od BMW.

Historie a vývoj modelu BMW X3 F25

Historie a vývoj modelu BMW X3 F25

BMW X3 F25 je druhou generací oblíbeného kompaktního SUV od této německé automobilky, která byla představena na Pařížském autosalonu v roce 2010. Model F25 významně vylepšil svého předchůdce svým moderním designem, širší paletou motorů a pokročilými technologiemi. Hlavní změny zahrnovaly nový podvozek, zdokonalenou aerodynamiku a zvýšenou bezpečnostní technologii.

  • Design: Širší, agresivnější přední maska s typickými ledvinkami BMW.
  • Motory: Rozšířená nabídka čtyř a šesti válcových motorů, včetně dieselových verzí.
  • Technologie: Zlepšené asistenční systémy, navigace a infotainment systém iDrive.

Model F25 byl také první BMW X3, který se vyráběl výhradně v Severní Americe v továrně Spartanburg v Jižní Karolíně, což umožnilo zvýšit produkční kapacitu a snížit náklady. Níže je přehled některých klíčových technických specifikací pro modelový rok 2013:

Specifikace Hodnoty
Motor 2.0L TwinPower Turbo
Výkon 245 koní
Spotřeba 7.5 l/100 km
Zrychlení 0-100 km/h 6.2 sekundy
Maximální rychlost 230 km/h

Technické specifikace BMW X3 F25 2013

Technické specifikace BMW X3 F25 2013

Model BMW X3 F25 z roku 2013 přináší řadu technických vylepšení, která z něj činí jedno z nejpopulárnějších vozidel své kategorie. Zde jsou některé klíčové technické specifikace, které byste měli vědět:

  • Motor: 2.0L až 3.0L, inline-4 a inline-6 motory
  • Výkon: 184 hp až 306 hp
  • Převodovka: 8-stupňová automatická
  • Pohon: xDrive (pohon všech kol)
  • Zrychlení 0-100 km/h: od 6,0 sekundy
  • Spotřeba paliva: 6,7 – 8,3 l/100 km

Technické Specifikace

Motor 2.0L až 3.0L
Výkon (hp) 184 – 306
Převodovka 8-stupňová automatická
Pohon xDrive
Zrychlení 0-100 km/h (s) 6,0
Spotřeba paliva (l/100 km) 6,7 – 8,3

Design a interiér: Komfort a moderní prvky

Design a interiér: Komfort a moderní prvky

BMW X3 F25 z roku 2013 kombinuje **komfort** s **moderními prvky**, které zaručují příjemný zážitek nejen pro řidiče, ale i pro pasažéry. Interiér vozu je zpracován s důrazem na detaily a použití vysoce kvalitních materiálů. Všechny ovládací prvky jsou intuitivně rozmístěny a snadno dosažitelné, což přispívá k pohodlnému řízení.

  • Kožená sedadla s možností vyhřívání a nastavitelné v několika směrech.
  • Dřevěné dekorace na palubní desce a dveřích, které dodávají vozu luxusní nádech.
  • Panoramatické střešní okno, které prosvětluje interiér a zvýrazňuje pocit prostoru.

Kromě estetických a komfortních prvků, BMW X3 F25 integruje i inovativní technologie, které usnadňují každý den za volantem. Například **iDrive systém** pro ovládání infotainmentu umožňuje řidiči snadno přistupovat k navigaci, hudbě a dalším funkcím. V následující tabulce se můžeme podívat na některé z klíčových moderních prvků:

Funkce Popis
Head-Up Display Zobrazuje důležité informace přímo na čelní sklo.
Parkovací čidla Umožňují snadné parkování díky zvukovým signálům a vizuální zpětné vazbě.
Automatická klimatizace Zaručuje optimální teplotu v interiéru bez nutnosti manuálního nastavení.

Jízdní vlastnosti a výkonnostní parametry

Jízdní vlastnosti a výkonnostní parametry

BMW X3 F25, modelový rok 2013, je vybaven pokročilými jízdními vlastnostmi a výkonnostními parametry, které lahodí potřebám řidičů hledajících spojení komfortu a dynamiky. Tento model je známý svou vyváženou jízdou a precizním ovládáním, což jej činí jedním z nejžádanějších SUV v této kategorii.

  • Motor: Různé varianty motorů, včetně dieselových a benzínových možností.
  • Výkon: Výkonnost se pohybuje mezi 184306 koňskými silami dle zvolené motorizace.
  • Spotřeba: Průměrná spotřeba paliva se pohybuje v rozmezí 5,4 – 8,5 l/100 km.

Zrychlení (0-100 km/h) Maximální rychlost Točivý moment
6.2 až 8.5 sekundy 210 až 245 km/h 270 až 400 Nm

Tento vůz se skvěle uplatní jak při jízdě po městě, tak i na delších cestách mimo něj. Díky důmyslnému zavěšení kol a adaptivním tlumičům nabízí komfortní a stabilní jízdu i na nerovném povrchu. Verze s pohonem všech kol xDrive přidává další úroveň bezpečnosti a trakce, což je obzvlášť užitečné v náročných jízdních podmínkách.

Bezpečnostní technologie a asistenci

Bezpečnostní technologie a asistenci

BMW X3 F25 z roku 2013 je vybaven nejmodernějšími bezpečnostními technologiemi a asistenčními systémy, které zajišťují maximální bezpečnost a pohodlí řidiče i pasažérů. **Asistent parkování** usnadňuje manévrování v úzkých městských ulicích a zajišťuje, že zaparkování bude vždy bezproblémové. **Systém hlídání mrtvého úhlu** informuje řidiče o vozidlech pohybujících se v neviditelných zónách, což výrazně snižuje riziko kolizí.

  • Intelligent Emergency Call: V případě nehody automaticky kontaktuje tísňovou linku a poskytne informace o poloze vozu.
  • Forward Collision Warning: Varuje řidiče před hrozícím nárazem a v případě nutnosti aktivuje automatické brzdění.
  • Adaptivní tempomat: Udržuje konstantní rychlost a odstup od vozidla před vámi, čímž zvyšuje komfort při delších cestách.

Technologie Popis
Parkovací asistent Umožňuje snadné parkování s minimálním úsilím ze strany řidiče.
Hlídání mrtvého úhlu Upozorňuje na vozidla v neviditelných zónách.
Nouzový volání Automatické volání na tísňovou linku v případě nehody.

Spolehlivost a údržba: Na co si dát pozor

Spolehlivost a údržba: Na co si dát pozor

Uvažujete-li o koupi BMW X3 F25 z roku 2013, je důležité věnovat pozornost několika klíčovým aspektům týkajícím se spolehlivosti a údržby tohoto modelu. Ačkoliv je X3 F25 obecně považováno za robustní a kvalitně zpracované SUV, je zásadní nezanedbat pravidelnou údržbu, aby vozidlo dlouhodobě sloužilo bez problémů.

  • Motor a převodovka: Pravidelně měňte olej a filtry. Doporučuje se docházet na servisní prohlídky předepsané výrobcem, zejména u šestiválcových motorů a automatických převodovek.
  • Elektronika: Jedním z častějších problémů může být selhání senzorů, jako jsou senzory parkování nebo airbagů. Ujistěte se, že všechny elektronické systémy fungují správně.
  • Brzdy a podvozek: Pravidelně kontrolujte stav brzd a tlumičů. Zanedbání těchto komponent může vést k vážnějším a nákladnějším opravám.

Část vozu Doporučený interval kontroly Klíčová doporučení
Motor (olej a filtry) Každých 15 000 km nebo 1 rok Dodržujte doporučené intervaly výrobce
Převodovka Každých 50 000 km Pravidelná kontrola a výměna převodového oleje
Brzdy Každých 30 000 km Kontrola stavu brzdových destiček a kotoučů

Dodržováním těchto zásad a pravidelnou údržbou zajistíte, že vaše BMW X3 F25 bude spolehlivým a bezpečným partnerem na cestách po dlouhá léta.

Srovnání s konkurenčními modely

Srovnání s konkurenčními modely

V oblasti luxusních SUV se BMW X3 F25 z roku 2013 setkává s několika významnými konkurenty. Přímými soupeři jsou například Audi Q5, Mercedes-Benz GLK a Volvo XC60. V následujících aspektech můžeme porovnat tyto modely s naším BMW X3 F25:

  • Výkon: BMW X3 F25 nabízí širokou škálu motorů od 2.0-litrového čtyřválce až po výkonné 3.0-litrové šestiválce. Audi Q5 má podobnou nabídku motorů, ale obvykle o něco nižší výkon. Mercedes-Benz GLK a Volvo XC60 také disponují silnými motory, ale pohonné jednotky BMW často vynikají svým sportovním charakterem.
  • Interiér a vybavení: X3 F25 se může pochlubit kvalitními materiály, pohodlným interiérem a velkým kufrem. Audi Q5 a Mercedes-Benz GLK nabízejí srovnatelnou kvalitu, ale Volvo XC60 vyniká v otázce bezpečnosti a minimalistickém designu.
  • Jízdní vlastnosti: BMW X3 je známé svou výbornou ovladatelností a sportovním zážitkem z jízdy. Audi Q5 se blíží tím, že také nabízí výbornou dynamiku, zatímco GLK a XC60 směřují více na pohodlí a bezpečnost.

Model Výkon (HP) Spotřeba (l/100km) Zrychlení 0-100 km/h (s)
BMW X3 F25 184-313 5.6-8.5 5.4-8.2
Audi Q5 143-272 4.9-8.5 6.2-7.9
Mercedes-Benz GLK 136-306 5.8-9.6 6.9-8.4
Volvo XC60 163-304 6.4-9.8 6.5-8.4

Doporučení pro potenciální kupce

Doporučení pro potenciální kupce

Při zvažování koupě modelu BMW X3 F25 z roku 2013 je důležité věnovat pozornost několika klíčovým aspektům, které mohou ovlivnit vaše rozhodnutí. Tento model nabízí několik variant výbavy, které se liší nejen ve výbavě, ale i ve výkonu a spotřebě. Zde je několik bodů, které by vám mohly pomoci při rozhodování:

  • Motorizace: Modely se liší motorizací od 2.0-litrových čtyřválců až po 3.0-litrové šestiválce. Preferujete-li úsporu paliva, doporučujeme volit menší motor, zatímco pro milovníky výkonu bude ideální silnější varianta.
  • Výbava: Vyšší výbavové linie jako xLine nebo M Sport nabízejí vylepšené interiéry a další komfortní prvky, které mohou zvýšit cenu, ale také jízdní pohodlí.
  • Bezpečnostní prvky: Ujistěte se, že vámi vybraný vůz má požadované bezpečnostní prvky, jako jsou adaptivní tempomat, asistent jízdního pruhu nebo parkovací senzory.

Verze Výkon (HP) Spotřeba (l/100 km)
xDrive20i 184 7.5
xDrive28i 245 7.9
xDrive30d 258 6.0
xDrive35i 306 8.3

Přemýšlejte také o budoucích nákladech spojených s údržbou. Starší modely mohou vyžadovat více servisu, ale zároveň mohou být cenově dostupnější. Výběrem správné kombinace výkonu a výbavy můžete najít ideální BMW X3, které bude vyhovovat vašim potřebám a rozpočtu.

Závěrečné poznámky

Nakonec je zřejmé, že BMW X3 F25 z roku 2013 není jen obyčejným SUV, ale příkladem automobilového inženýrství, které kombinuje výkon, komfort a inovativní technologie. Jeho označení odkazuje nejen na konkrétní modelovou řadu a rok výroby, ale také na filozofii společnosti BMW odevzdávat řidičům zážitek z jízdy, který přesahuje pouhou dopravu z bodu A do bodu B. Doufejme, že tento přehled přispěl k hlubšímu porozumění tomu, co dělá z tohoto modelu tak výjimečnou volbu. Pokud uvažujete o koupi BMW X3 F25 nebo již jeden vlastníte, uvědomte si hodnotu, kterou tento vůz představuje, a možná si připomeňte, proč jste se pro něj rozhodli.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *